49358C4A-2A03-4173-888A-C21E4CF9CB20_1_105_c

Onprettige emoties, hoe ga je daar goed mee om?

Onprettige emoties hebben wij liever niet. Wij mensen waarderen elkaar vaak als we sterk en positief zijn, als we zogenaamde ‘positieve’ emoties laten zien. Uit onderzoek blijkt dat één op de drie mensen zichzelf veroordeelt om het hebben van ‘slechte’ emoties, zoals neerslachtigheid, woede of zelfs verdriet. Maar wat voor effect heeft het beoordelen van emoties als ‘goed’ of ‘slecht’?

Hoe wij vaak omgaan met onprettige emoties

Als wij onprettige emoties voelen, zijn wij geneigd ze weg te drukken of te negeren. Maar als emoties weggedrukt of genegeerd worden, worden ze juist sterker. We dénken dat we de controle hebben als we ze negeren, maar in feite controleren ze ons. Opgekropte pijn komt altijd boven drijven. En wie betaald de prijs? Wij… én de mensen om ons heen.

Psycholoog Susan David vertelt in de onderstaande video over haar ervaringen en onderzoek naar emotionele gezondheid. Daaruit blijkt dat wij lang niet altijd goed weten om te gaan met emoties en daardoor veel missen…

Psycholoog Susan David over emotionele moedigheid.
(Ondertiteling in het Nederlands is in te schakelen als je dit filmpje in YouTube opent.)

Hoe ga je op een gezonde manier om met emoties?

Van nature zijn onze emoties waardevol. Emoties zijn richtingaanwijzers naar wat we echt belangrijk vinden. Vaak drukken wij onze emoties weg, maar dat zorgt er niet voor dat we ons op de lange termijn beter voelen. Even misschien. Maar vroeg of laat komen ze toch weer tevoorschijn. “Ongemak is de toegangsprijs tot een betekenisvol leven”, zegt Susan David in haar TED talk.

“De schoonheid van het leven en zijn breekbaarheid zijn een eenheid.”

Susan David
Praktische stappen voor het omgaan met emoties:
  1. Begin met afstand te nemen van emoties die je graag wilt voelen. Open in plaats daarvan je hart voor wat je echt voelt en accepteer het.
  2. Als je een lastige emotie ervaart, reageer dan niet gelijk vanuit die emotie, maar verken de omvang ervan. Wees ‘aanwezig’ voor wat je hart zegt: wat vertelt jouw emotie je?
  3. Probeer een zo kloppend mogelijk woord aan je emoties te geven, zodat je de oorzaak gemakkelijker kunt achterhalen.
  4. Bedenk hoe je wilt reageren op basis van je waarden (wat je belangrijk vindt in het leven).
Mensen ervaren verschillende emoties die afgeleid zijn van de basisemoties: blijdschap, angst, verdriet, boosheid, walging, liefde, schaamte, verrassing
Zichtbare emoties

Wat emotionele moedigheid ons brengt

Het vraagt moed om stil te staan bij onprettige emoties. Moed betekent niet dat je (bijvoorbeeld) niet bang bent; moed is door je angst heen gaan. Goed met onze emoties omgaan is essentieel voor alles wat we doen in onze relaties en gemeenschappen, op ons werk, in deze wereld.

Uit het onderzoek van Susan David over hoe mensen het beste uit zichzelf kunnen halen op de werkplek, bleek dat de sleutelfactor persoonlijke betrokkenheid is. Als mensen aangemoedigd worden hun emoties tegemoet te treden met nieuwsgierigheid en compassie en zich laten leiden door hun waarden, dan komen betrokkenheid, creativiteit en innovatie tot bloei. Mensen die openstaan voor normale menselijke emoties ontwikkelen zich tot flexibele en veerkrachtige personen.

“Emotionele flexibiliteit is het vermogen je emoties tegemoet te treden met nieuwsgierigheid, compassie en vooral de moed om je door je waarden te laten leiden.”

Susan David

Hoe emotioneel flexibel ben jij?

Het kan moeilijk zijn om je emoties te voelen en te ontdekken wat ze je willen vertellen. Coaching & counseling kan je helpen jouw emoties te leren kennen en ze als kracht in te zetten. Je bent van harte welkom bij mij om hier samen mee aan de slag te gaan.

Wil jij emotioneel flexibeler worden?

Ik help je er graag mee! Neem gerust contact op voor een gratis kennismakingsgesprek.

 

Picture of Nelian Pars

Nelian Pars

Christelijk integratief coach
Hooggevoeligheidscoach